zelenycajvprasku.cz | objevte matcha čaj | Zajímavosti o čaji matcha

Zajímavosti o čaji matcha

odhalte tajemství práškového čaje

Milovníci dobrého a jakostního čaje ihned poznají čaj matcha z Japonska. Tento čaj se pyšní dlouhými dějinami a také má blahodárný vliv na lidské tělo. Pro Japonce se jedná o letitý čaj, již jen dle pověsti, která se k němu váže. Dokonce i dle prokázaných zdrojů jde o nejstarodávnější čaj na celém světě. Nehledě na to, svou tradicí má v Japonsku již 800 let a nedávné době si velmi kvapně nabývá nových stoupenců po celém světě.

Tento prášek intenzivní zelené barvy je produktem dlouhodobého procesu zpracování a probíhá ojedinělým způsobem. Matcha se jen rozmixuje (našlehá) s vařící vodou a lze ji okamžitě pít. Ovšem je i skvělou ingrediencí do zmrzlin, různých nápojů (džus, čaj, čokoláda) nebo ji lze využít k pečení. Matcha se vyznačuje jedinečnou chutí, aroma a finálnímu produktu poskytuje to báječné oživení.

Vrátíme – li se do dob minulých, dozvíme se, že se čaj dříve využíval při léčbě. A na prvopočátku zcela k léčbě. Bylo známo, již dlouho před Kristem, že nejvhodnějším postupem, jak dopravit látky do organismu, je použít ho ve formě prášku. Z toho důvodu se léčivé rostliny a byliny začaly sušit, mlely se na prášek a ten se poté užíval.

Tímto způsobem dostál svému vzniku čaj matcha v Číně. Ovšem až v Japonsku ho dovedli k perfektnosti. V roce 1191 dopravil z Číny do Japonska mnich Eisai semínka čínského čajovníku a zasel je, kde mohl. Tím položil základní kámen pro pěstění čajovníku v Japonsku. Matcha se tak stala vyhledávaným lékem, avšak ne každý si uvědomil, že se jedná jen o upotřebení k léčení a proto započali s pitím tohoto moku. Tím se zrodilo obvyklé popíjení moku matche a dostalo se mi veliké oblibě.

Jinou obdobnou érou evoluce čaje matcha udělali Japonští bojovníci – samurajové. Válečníci, kteří započali určitý a písemný obřad pití matcha. Před bitvou si dopřávali hrníček výtečného moku, který jim dal potřebnou energii a niterný klid (pro válečníka takového ražení absolutně perfektní podmínka).

V současnosti již známe fakt, že matcha je efektivní pro zdraví lidského těla zrovna díky podílu množství látek – vitamíny (hlavně C a A), minerální látky, vláknina a i látky ve stopovém množství. Pod lupou lze v pití matcha naleznout také antioxidanty, aminokyseliny a jiné látky, kterou jsou zásadní pro zdravý organismus, mysl a ke snížení tělěsné hmotnosti. Musíme také poznamenat, že čaj matcha neobsahuje žádný kofein (přestože svým vlivem na tělo působí totožně jako kofein).

Matcha už je neobvyklá a mimořádná postupem pěstování a technologií sklizně. Počátkem jara se keře zakryjí plachtou – stop fotosyntéze. Následně se lístky (obsahující chlorofyl v plné míře) sklidí, opaří a usuší ve zvláštním zařízení. Poté dochází k likvidaci stonků a hmota se dále namele na jemňoučký prach. Rychlost mletí se pohybuje v rozmezí 1 nápoj = 1 hodina. Tento prášek lze uskladnit i v mrazničce (delší životnost).

Mok má ojedinělou, intenzivně zelenou barvu (smaragd), líbivě jemnou sladkou příchuť a osvěžující vůni.