zelenycajvprasku.cz | objevte matcha čaj | Jak skladovat matcha čaj

Jak skladovat matcha čaj

zjistěte jak uskladnit práškový čaj, aby si zachoval čerstvost

Výborný mok původem z Japonska nejen, že blahodárně působí na lidské tělo, ale těší se oblibě i v našich končinách (ne pouze v zemi vzniku). Abychom si absolutně toto pití vychutnali, musíme vědět jak ho správně připravit a vůbec celý proces příprav a mít k dispozici vhodné náčiní a samozřejmě vhodně matcha nápoj uskladnit.

Totálním ničitelem jakostního čaje matcha je sluneční svit (každý den svítí na matchu uchovávanou v průsvitném obalu či volně otevřenou). Jestli tímto způsobem uchováváte i svůj drahocenný zelený prášek a to dlouhodobě, je jisté, že za čas již nebude takové kvality – nejen začne postrádat výjimečnou chuť, ale také ztrácí své léčivé účinky na organismus.

Obdobnou spoušť způsobí také tmavé místo. Je sice tmavé, ale zároveň má vysokou vlhkost. V momentě se z blahodárného moku stane bezcenný pamlsek postrádající chuť a vůni.

Pokud si myslíte, že 100 let starý čaj, který máte v domácnosti a uvaříte si ho sporadicky (1x 5 let) a říkáte, že aroma a chuť jsou beze změn, pak lžete sami sobě. Ke změnám dochází všude a neustále. I v případě, že se jedná o směs suchou, vůně i chuť se po nějaké době ztrácí. Všechen čaj by se měl vypotřebovat do spotřebního data. Datum spotřeby má svůj smysl, hlavně, když vám záleží na tom, čím svému tělu dodáváte tekutiny.

Sympatická čerstvá vůně i kultivovaná chuť se vytratí a to i tehdy, budete – li se držet data spotřeby. Na vině jsou v tomto případě ničitelé – vzduch, světlo, teplo, vlhkost, pachy okolí.

Všechny čaje to tak mají a také výborná matcha z Japonska se v ničem neliší. Samozřejmě, že smíchání zeleného prášku s vodou neztratí na své jakosti, ale ponecháte – li ho déle ve vlhkém prostředí, začne přicházet o nespočet zásadních látek důležitých pro lidský organismus.

Musíme také vědět, že i když jsou lístky usušené a namleté, ze 3% obsahují vodu (stopové množství, ovšem korozí ztrácí na své ceně). Matcha vůbec nepředstavuje levnou věc, zejména, je – li opravdu vysoké jakosti a je vypěstován přímo v Japonsku. Je tedy hloupé, si celkem nerozumným a netaktním způsobem úplně poškodit všechno skvělé a pozřít jen něco málo % z moku matcha. Na první pohled nemusí být patrno, že nesprávné skladování čaji škodí, ale poznat je to na chuti a aroma. Následně dojde k projevům na lidském zdraví – nápoj postrádá tak důležité prvky.

Zásadními rivaly výborných a čerstvých čajů je slunce (světlo), všudypřítomný vzduch, nadměrné horko, vysoká vlhkost a mnoho pachů v okolí (pachy působí na vše a kdekoli – např. mrazničky – uložené borůvky vedle vyuzeného masa = uzené jahody).

Ideální je čaj uchovat tak, že ho ponecháte v originálním obalu a značně ho uzavřete tak, aby ani sebemenší díl vzduchu nevnikl dovnitř. Vhodné je využít i dózu (nesmí být něčím načichlá) – suchou a čistou. Dózy musíme uchovávat daleko od sporáku, kde koluje teplo a pára.

Matchu lze uchovávat tak v mrazničce (jiné druhy čaje takto neuskladňujte). Pamatuje však, že pokud jednou matchu z mrazničky vytáhneme a necháme rozmrazit, nesmíme ji už znovu zamrazit.