zelenycajvprasku.cz | objevte matcha čaj | Jak připravit zelený matcha čaj

Jak na přípravu práškového čaje matcha

odhalte tajemství přípravy matcha čaje

Krásné a magické Japonsko, pro nás, normální Čechy, Evropany je se svými barvami, květinami, svou vyspělostí a scenériemi velmi cizokrajné. Stálé oblibě se nejen v Japonsku, ale již i v jiných zemích světa těší čaj matcha vyráběný mnichy v buddhistických klášterech již v dobách před sto lety. Po celá staletí měl tento čaj svou evoluci a i proces přípravy a zpracování se určitým postupem vyvinula. Veškerou dovednost čaj připravit dotáhli mniši k absolutní perfektnosti. Jestli máte chuť zakusit něco málo z japonských tradic i ve svém domě, nabízí se vám eventualita připravit si a pocítit specifičnost japonského moku – matchy čaje.

Přirozeně je nutné držet se daného procesu v postupu přípravy. V opačné situaci si připravíte nezdařenou napodobeninu vzhlížející jako tragédie na kulturu Japonska, což může být považováno také za urážku. Obzvláště, pokud budete chtít podat tento nápoj svým hostům z ciziny a tím spíše, přímo Japonce. Je možné, že budou tolerantní, ale obdobně bychom se nejspíš cítili i my Češi, kdyby nám v zahraničí připravili místo bramborového salátu s řízkem řízek ze sójového masa s dušenými klíčky.

Vraťme se opět k prospěšnému matcha čaji, který je tvořen z maličkých zrnek drcených lístků čaje. Tato čajové směs má jinou přípravu než obyčejné čaje – neluhujeme, ale ihned pijeme. Na přípravu je ovšem nutná speciální výbava.

Nejprve je potřeba sehnat si chasen – zvláštní japonská metlička z bambusu, speciálně na přípravu moku matcha. V dobrém obchodě vám doporučí zakoupit ji i se stojánkem – kupte ho, neboť metlička déle vydrží (po použití v takové poloze, kdy rychle a řádně uschne). Na kompletní přípravu musíme mít také chashak – zvláštní čajová miska z bambusu.

Máme vše potřebné, pokud jsme neopomněli zakoupit tu nejhlavnější surovinu – matchu. Nezapomeňte také na kvalitní vodu – ideální měkká voda (měkčí = lepší); nejlepší je minerální voda z přírody. Můžeme použít i filtrovanou vodu nebo prostě vodu vyvaříme před samotným použitím – úplně vyvařit na 100°C a ihned úplně zchladit.

Máme nachystanou vodu a můžeme se dát do samotné přípravy čaje matcha, která má 2 kroky:

Nejprve matchu přesejeme pomocí sítka (směs je kypřejší a snáze se míchá). Zachycené zbytky v sítku ihned řádně rozmícháme v čajové misce.

Mějte na paměti, že na 1g matchy připadá 100ml vody. Jakmile máme matchu nachystanou, prosetou a kyprou, začneme zahřívat vodu. Dovaříme ji pod 100°C a následně ji ponecháme vychladnout na 85°C.

Mezitím, co nám chladne voda, nachystáme se do šálku matchu – 1 čajovou lžičku. V okamžiku, kdy zalijeme směs vodou, rychlými pohyby metličkou šleháme směrem odspoda nahoru – tvoří se pěna zelené barvy. Lze přidat pár kostek ledu a vznikne nám výborný a osvěžující mok.