Jak se pěstuje čaj matcha

poznejte vše o pěstování a sklizni zeleného čaje

Ačkoliv se nápoj matcha podával k pití již ve staré Číně, Japonský národ ho vyzdvihl na vyšší úroveň – servírován v té nejvybranější společnosti – známkou prestiže.

Nachystání kompletního čaje se neponechává náhodě a okamžitě od prvopočátku, přes sazenice, pěstování, sklizeň až zpracování, mu je soustředěna veškerá péče. Žádný druhý čaj na světě nemá tolik pozornosti, a proto je matcha jedním z nejdražších čajů na celém světě. Je jakýmsi ukazatelem reputace a bude – li vám tento čaj někdy servírován, za žádných okolností ho neodmítejte. Opravdu se vyplatí ho ochutnat.

Na počátku je sazenice. Matcha se skládá z čajových lístků Čajovníku čínského (jako mnoho dalších japonských a čínských čajů). Aby byl považován za opravdovou vzácnost mezi ostatním druhy, obrovský důraz je kladen právě při výběru sazenic. Sazenice musí projít speciální kontrolou a specializovaní pěstitelé třídí ty nejvhodnější a nejlepší z nich. Vybrané sazenice jsou na plantážích zasazeny a poté se z nich připravuje matcha.

Celkově celý průběh zasazení a pečování o keře je náročným a pomalým procesem (téměř nikdy nekončícím). Pěstitelé mu vskutku dopřávají veškerou svou pozornost a mají snahu, aby konečný produkt byl tím nejlepším dokladem jejich snažení. Každý den procházejí a sledují lístky a vše upravují dle současných meteorologických podmínek. Počáteční sběr ze vzrostlého keře čajovníku se provádí nejdříve za 5 let od jeho zasazení.

Mezitím dochází k úplné péči o herbu (rostlinu) k jejímu blahobytu a vynesla tak konečný produkt nejlepší jakosti. Nejvyšší počet plantáží, kde se pěstuje matcha, je v samotném jádru Japonska. V okamžiku, kdy čajové keř dosáhne daného stádia, je na čase sklidit. Ovšem ne všechno se odehrává tak nekomplikovaně.

V období 1.poloviny dubna se keře kompletně přikryjí – pouze 10% světla po dobu 20 dnů (po kontrole keře čajovníku – pučící pupeny). Tento krok je velmi zásadní, aby se zabránilo fotosyntéze – v čajových lístcích zůstane vyšší podíl zeleného barviva (chlorofyl) – nejzásadnějším prvkem. Finální čaj matcha dostává svou chuť od látky theanin.

Čajové lístky se začínají sklízet po 20 dnech (počátkem května) a dle doby sklízení je poté čaj označen. První sklizní (first flush) vzniká nejdražší a nejlepší čaj. Ovšem, kdo jednou okusí, bude chtít víc.

Když se lístky přikryjí, při sklízení veškeré hodně zeslábnou – křehké, tenké, dlouhé a úzké. Podle toho poznáte, že nastala doba sklizně. Dlouhodobým postupem se lístky čajovníku zpracovávají a nejzásadnější chvíle je až ve finální fázi – křehounké lístky se melou – vzniká úžasný mok matcha. Díky mletí na jemňoučký prášek jsou v čaji ponechány veškeré základní látky a právě rozdrcením se dostanou do organismu a činí našemu tělu jen dobře.